Corona maatregelen in de sport ondergaan verdere versoepeling!

Het kabinet heeft gisteravond de maatregelen voor de bestrijding van het coronavirus verder versoepeld. Voor sporters houdt dat in dat men (ook iedereen ouder dan 18) per 11 mei kan sporten en bewegen op 1,5 meter afstand van elkaar. Sinds 29 april mochten jongeren tot en met 18 jaar georganiseerd en met begeleiding onder verschillende voorwaarden al weer samen sporten.

Als het virus onder controle gehouden kan worden, kan per 1 september een volgende stap worden gezet: alle binnensporten zijn dan weer mogelijk voor alle leeftijden. De deuren van fitnessclubs kunnen dan ook eindelijk weer open. Sportwedstrijden kunnen dan weer plaatsvinden door heel Nederland (zonder publiek helaas). Dit geldt overigens ook voor het betaald voetbal. 

Algemeen directeur van het NOC*NSF Gerard Dielessen had nog enkele uitspraken over het goede nieuws van gisteravond:

“Goed nieuws dat het met de bestrijding van het coronavirus zo goed gaat dat het kabinet vanavond met een plan kon komen om langzaam maar zeker uit de intelligente lockdown te komen. Tegelijkertijd realiseer ik me heel goed dat er iedere dag opnieuw mensen aan de gevolgen van het virus overlijden en er nog steeds veel mensen ernstig ziek van zijn of worden. De sport staat daarom onverminderd achter de maatregelen van het kabinet.”

“De nu aangekondigde stapsgewijze terugkeer naar een samenleving die niet meer geheel door het virus wordt gedomineerd, geeft Nederland en de sport hoop. Mooi dat de buitensportaccommodaties vanaf volgende week onder voorwaarden ook open mogen voor volwassenen. Voor de jeugd waren ze dat al. Ik weet dat veel sporters en ook vele sportverenigingen met smart op dit moment hebben gewacht.”

“Deze opnieuw verruimde openstelling is goed voor Nederland. Sport houdt je fit en gezond en helpt je weerstand op peil te houden. Wij gaan in de komende dagen alle maatregelen nemen om de nu toegestane verruimde openstelling op een veilige manier mogelijk te maken.”

“Het perspectief dat als alles goed blijft gaan we in ieder geval vanaf 1 september ook weer binnen mogen sporten en de competities – zij het zonder publiek – weer op mogen starten, geeft ons de hoop dat we na deze zomer een vrij groot deel van het oude normaal, namelijk het heerlijk met anderen en minstens één keer per week sporten terug hebben gekregen.”

“Wel hebben wij zorg om al die kinderen en jeugd die vóór de coronacrisis in al die gymzalen, dansscholen, fitnesscentra, sportscholen en andere binnensportaccommodaties zoals zwembaden wekelijks aan sport deden. Laten we hen niet vergeten en onze uiterste best doen om ook die sporten de ruimte te geven. Zou erg fijn zijn dat als de ontwikkelingen dat toelaten, de binnensportaccommodaties eerder dan 1 september hun deuren in ieder geval voor de jeugd van Nederland weer kunnen openen.”

BRON uitspraken Gerard Dielessen: NOC*NSF.